• English version

Uniunea Cineaștilor anunță inscrierea filmelor pentru premiile sale anuale. Inscrierile sunt pentru producțiile ce au avut premiera in cursul anului 2018.

Se pot înscrie filme de ficțiune, documentare, de animație (lung, scurt, mediu metraj) inclusiv coproducții realizate cu fonduri majoritar românești. Filmele trebuie să fi avut premiera în intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie 2018. Menționăm că un autor poate fi înscris cu o singură producție.

Înscrierile se fac in perioada 11 februarie - 11 martie 2019. Vă rugăm să completați formularul atașat. Actele și filmele se vor depune la sediul UCIN ( 3 DVD-uri).

Gala de decernare a Premiilor UCIN va avea loc la sfârșitul lunii mai.

Descarca Formularul de înscriere

5 februarie, ora 11.00, UNATC (sala 112) proiecție SZILAGYI V. ZOLTAN

5 februarie, ora 15.00, UNATC (sala Pod Animație) masterclass SZILAGYI V. ZOLTAN

6 februarie, ora 11.00, UCIN, proiecție SZILAGYI V. ZOLTAN (re)intâlnire Animafilm.

7 februarie, ora 14.00, CINETic, Animation Pitch.

8 februarie, ora 11.00, UCIN, proiecție SZILAGYI V. ZOLTAN intâlnire Liceul N. Tonitza.

30 Ianuarie

11.00 Întâlnire între studenți și colaboratori ai lui Lucian Pintilie (actori, scenografi, directori de imagine, scenariști, producători) – moderatori, trei dintre foștii rectori ai UNATC: Victor Rebengiuc, Florin Mihăilescu și Florin Zamfirescu – Sala I. Berlogea

13.00 Mici și bere (în onoarea lui Caragiale/Pintilie) – Sala Atelier

14.00 Vizionare Fără titlu, realizator Horea Lapteș (documentar De ce trag clopotele, Mitică?) – Sala I. Berlogea

15.00 Vizionare Filmare/Filmage, realizator Gabriel Kosuth (documentar Balanța) – Sala I. Berlogea


31 Ianuarie

11.00 Sesiune internațională de comunicări științifice – coordonator: prof.univ.dr. Laurențiu Damian. În deschidere, lansarea numărului 2 / 2018 al revistei academice de studii de film și media Close Up (revista bi-anuală în limba engleză, publicată de UNACTPress cu ajutorul UCIN. Prezintă: prof.univ. dr. Dana Duma, editor al revistei și lect. univ. dr. Andrei Gorzo, co-editor adjunct). – Sala I. Berlogea

14.00 Masterclass cu Horea Lapteș și Dan Nanoveanu, realizatori ai filmului documentar Fără titlu în timpul turnării pentru De ce trag clopotele, Mitică? - Sala Albastră

16.00 Vizionare De ce trag clopotele, Mitică? – Sala I. Berlogea

18.30 Vizionare Balanța Sala I. Berlogea

Joi 31 ianuarie, ora 11:00, în deschiderea Sesiunii internaționale de comunicări științifice, are loc lansarea volumului 2, numărul 2 / 2018 al revistei academice de studii de film și media CloseUp, publicație bi-anuală în limba engleză, tipărită de UNACTPress cu ajutorul UCIN.

Acest număr a reunit în jurul temei „Filmul românesc și auto-reflexivitatea", o serie de articole scrise de profesori, doctoranzi și absolvenți ai UNATC - precum Dana Duma, Andrei Gorzo, Dorina Pricop, Irina Trocan, Alexandru Sterian, Georgiana Mușat, Iolanda Gîrleanu, dar și de critici și teoreticieni de film din afară, precum Wang Yao, de la Academia de Film din Beijing.

Un studiu al miturilor, narațiunilor și eroului este abordat de articolul lui Radu Nicoară, în contextul unei largi perspective, care privește cultura umană ca pe un întreg și o leagă de teoria evoluționistă darwiniană.

Prezentarea temei și a ideilor născute din ea va fi făcută de prof.univ. dr. Dana Duma, editor al revistei și de către lect.univ.dr. Andrei Gorzo, co-editor adjunct.

Noul număr al revistei "Film" are un sumar inspirat de un fenomen de receptivitate neobișnuită în fața unui nou film românesc, Moromeții2 de Stere Gulea . Editorialul Danei Duma precizează: "Nu s-a mai întâmplat de mult ca o producție autohtonă să aibă premiere cu mii de spectatori, unii rămași în fața cinematografelor din lipsă de locuri. Moromeții2 de Stere Gulea a reușit nu numai să readucă publicul nostru în săli, ci și să ne aducă aminte că adaptările după scriitorii noștri cei mai iubiți - cum e cazul lui Marin Preda - sunt așteptate, dorite, imaginate de spectatorii care cred că cinemaul poate da viață unor universuri în care au călătorit mai întâi prin lectură. La ora la care trimitem numărul la tipar, lungmetrajul lui Gulea a depășit 120.000 de bilete vândute."

Un amplu interviu cu regizorul Stere Gulea, dosarul "Moromețiana" cu texte semnate de Angelo Mitchievici, Titus Vîjeu, Mihai Fulger, Marilena Ilieșiu, Irina Budeanu încearcă să stabilească dacă "succesul Moromeților din anii `80 ar explica interesul pentru urmarea lui, sau girul asigurat de proza lui Preda, sau curiozitatea pentru portretul făcut de Horațiu Mălăele legendarului Ilie Moromete".

Numărul conține și un mini-dosar dedicat Centenarului Marii Uniri, "Acum 100 de ani. România în obiectiv" realizat de B.T. Rîpeanu. Noua rubrică "Jurnal" susținută de Laurențiu Damian dedică articolul "...after London" unor reflecții generate de întâlnirea cu publicul londonez la o gală a filmului românesc organizată de ICR Londra.

La Rubrica "Reflecții critice" semnează Cristian Tudor Popescu și Georgiana Mușat. Numărul mai include un interviu cu actrița și scenarista Lia Bugnar, reportaje despre festivalurile internaționale de la Valladolid, Salonic și de pe teritoriul românesc Astra Film, Kinodiseea, Les films de Cannes à Bucarest, "Toamnă la Voroneț". Nu lipsesc rubricile "Cronica filmului", "Cartea de cinema", "Redescoperiri".

In acest număr semnează: Dana Duma, Marilena Ilieșiu, Laurențiu Damian, Mihai Fulger, Anca Ioniță, Angelo Mitchievici, Titus Vîjeu, Cristian Tudor Popescu, Ioan-Pavel Azap, Luminița Comșa, Irina Budeanu, Dinu-Ioan Nicula, Irina Trocan, Andrea Chiper, Georgiana Mușat.

Un om, care a reușit să aducă o contribuție extrem de valoroasă cinematografiei românești, atât prin recunoașterea inovațiilor în tehnica cinematografică, prin cărțile scrise, cât și prin munca de o viață, de la catedra Colegiului Tehnic "Media". Un om, pe cât de sclipitor, pe atât de modest, care a transpus ideile avute, cu o pasiune arzătoare și a reușitsă le transmită multor generații de elevi. Pentru mulți dintrea ceștia, a fost poate cel mai important dascăl, acela care le-a deschis mintea și calea, către un viitor în acest domeniu.

În Săptămâna altfel, organizată de Colegiul Tehnic Media, în perioada 19 –23 noiembrie, are loc masa rotundă consacrată personalității inginerului Dumitru Morozan. Cu această ocazie, luni 19 noiembrie, o sală a liceului va primi numele Dumitru Morozan, drept omagiu pentru dubla activitate depusă în slujba breslei cinematografice și a celei didactice din liceul de profil.

Evenimentul urmează să se desfășoare la orele 11, în Atelierul școală, avându-i invitați pe Magda Morozan și conf. univ. Corneliu Medvedov, elevi și cadre didactice ale liceului, reprezentanți ai Uniunii Cineaștilor.

Dumitru Morozan, alături de Directorii de imagine Gheorghe Fischer și Alexandru Întorsureanu au inventat procedeul Grafis color, pe care l-au aplicat în pelicula Felix și Otilia a regizorului Iulian Mihu.

Câteva repere din biografia inginerului:


(9.02.1933 – 16.09.2016)

1948 - 1952 - școala medie de petrol și cărbune - Câmpina

1952 - 1957 - Institutul de Inginerie cinematografică din Leningrad

1957 - 1989 - șef serviciu tehnic - Centrul de Producție Cinematografică - Buftea

1989 - 2000 - Director tehnic/interimar - Centrala "Româniafilm"

1983 - 2012 - Profesor - tehnică cinematografică - ColegiulTehnic "Media"

Autor a doua invenții: - Metodă și aparat pentru determinarea fenidonului din soluțiile revelatoare. - Procedeu de prelucrare a peliculelor pozitiv color.

Coautor de cărți și manuale la Editura Tehnicăși la Edituta Didactică și Pedagogică.
Premiul ACIN în 1972 pentru Inovație si procces în tehnica cinematografică.
Premiul de Excelență la UNIATEC Berlin, 1972, pentru filmul Fantezie cromatică.
Premiul de Excelență la concursul tehnic internațional al filmului de la Salerno 1974 – UNIATEC.

Catedra Tehnici cinematografice și de televiziune.
Colegiul Tehnic Media
Str. Jiului, nr 163
Tel 0724 419 439

Editura Pro Cultura vă invită miercuri, 14 noiembrie a.c., ora 18:00, la Librăria Mihai Eminescu București, la primul dintre cele două evenimente dedicate lansării volumului colectiv "Sala de cinema. Cinebucurești.100 de ani de modernitate", autori: Mihaela Pelteacu, Laurențiu Damian.

Alături de autori, vor fi invitați pentru o discuție inedită despre film și arhitectură, Prof. univ. dr. arhitect Mircea Ochinciuc și Conf. univ. dr. Vlad Leu, director imagine. Întâlnirea va fi moderată de Ruxandra Fulger, Redactor șef Cinemateca Română.

Rezultat al proiectului cultural "CineBucurești. 100 de ani de modernitate", inițiat de Asociația Pro Cultura, volumul Sala de cinema, publicat în ediție bilingvă română-engleză, continuă demersul argumentativ pentru susținerea redescoperirii și punerii în valoare a sălilor de cinema, atât pentru calitățile lor arhitecturale și urbanistice dar și ca mijloc unic de conservare a filmului ca operă de artă. Demersul autorilor pornește de la o percepție particulară ce recunoaște relația fondatoare dintre sala de cinema și orașul modern și susține, alăturându-se altor eforturi, recuperarea și reactivarea sălilor istorice din zona centrală. Prin sondarea spațiilor de proiecție volumul identifică o topografie urbană particulară pe care sala de cinema a generat-o în ansamblul orașului în relație cu locuirea, relevând o solidaritate interesantă, considerată dintr-o perspectivă arhitectural-urbanistică și cinematografică.

Lansarea-eveniment va continua vineri 23 noiembrie a.c., începând cu ora 18:00, la Cinemateca Eforie- Sala Jean Georgescu, cu dezbateri urmate la ora 19:00 de o proiecție de film. Va fi permanent alături noi, prin muzică și dans, prezența artistică inspirantă a Ioanei Lupescu și a membrilor echipei București Swing Dance Society.

Proiect editorial realizat cu sprijinul: Centrul Național al Cinematografiei și Uniunea Cineaștilor din România.

Parteneri eveniment: Librăria Mihai Eminescu, București Swing Dance Society.

PARTENERI MEDIA: Agerpres, Radio România Cultural, Revista Film, All About Romanian Cinema – AaRC.

"Între Umbre și Oglinzi" este un film documentar de artă scris și regizat de Ovidiu Darian și produs de Studioul VideoArt al Ministerului Culturii si Identității Naționale. Filmul cuprinde trei episoade despre trei artiști plastici cu multiple premii naționale și internaționale din România de azi. Primul este Nicolae Alexi, unul dintre cei mai importanți graficieni români, profesor la Universitatea de Arte, care a format generații de artiști de marcă. Mare desenator, acuarelist, gravor, Nicolae Alexi vorbește în film despre modul în care își construiește lumile sale complexe de trupuri uneori grotești de femei și pitici, între care, cu autoironie, își face loc pe pânze chiar artistul. Al doilea film este despre Eugen Raportoru, pictor important de origine romă, un artist vulcanic de o forță și productivitate extraordinară, pe linia picturală a lui Corneliu Baba, care a început cu ilustrarea mahalalelor bucureștene și care expune acum pânze, uneori de dimensiuni copleșitoare, cu peisaje din Veneția, Paris, Aachen sau Sulina. Al treilea film îl prezintă pe Matei șerban Sandu, pictor, grafician și gravor de marcă al prezentului, cu lumea sa de cavaleri apocaliptici și nuduri eterice, artist format de Traian Filip și apoi chiar de Nicolae Alexi, al cărui student a fost. Matei vorbește despre artă, lume și viață, despre acea "claritate a intenției" artistului, binecuvântat între oameni ca nu numai să privească, dar să și vadă dincolo de aparențe și convenții. Ovidiu Darian este licențiat al Universității Naționale de Teatru și Film, secția Regie de film, a lucrat mai mulți ani la departamentul de regie cu regizori ca Bertrand Tavernier, Sergiu Nicolaescu, Francis Ford Coppola dar și ca regizor secund, director de casting și uneori scenarist de docudrame pentru televiziuni germane. A regizat scurtmetraje, documentare și are în pregătire proiecte de lungmetraj.

Noul număr al revistei "Film" încearcă să țină pasul cu accelerarea evenimentelor cinematografice la începutul toamnei. După o letargică vară cinematografică, încep să fie lansate în premieră producții românești premiate la Karlovy Vary ( "Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari"de Radu Jude) , Sarajevo (Lemonade de Ioana Uricaru), Calcutta (Secretul fericirii de Vlad Zamfirescu). Lor și altor filme ale toamnei le sunt dedicate numeroase pagini ale revistei.

Dosarul numărului, Incredibilul 1968 pornește de la următoarele premise: "În acest an, când majoritatea festivalurilor internaționale și revistele de cinema au evocat anul contestatar 1968 și impactul său în lumea filmului, ar trebui să privim și noi înapoi, spre 1968-ul nostru". După refuzul României de a participa, în noaptea de 20-21 august, la invadarea Cehoslovaciei – acuzată de îndepărtare de la "calea socialismului" –, alături de trupele Tratatului de la Varșovia, a venit momentul de glorie al lui Nicolae Ceaușescu, pe care discursul antisovietic l-a transformat într-un lider simpatizat în România, dar și într-unul cu reputația de opozant al Moscovei, în viziunea cancelariilor occidentale. Ceaușescu a continuat, pentru scurt timp, liberalizarea declanșată după venirea lui la putere, în 1965, cu efecte vizibile și în arta și industria filmului. Din păcate, relaxarea cenzurii și relativa libertate de creație au părut că progresează doar câteva sezoane, până la nefasta vizită în China și Coreea de Nord, care i-au inspirat dogmaticele Teze din iulie 1971, aducătoare de control ideologic sporit. Scurta perioadă de relaxare1968-1970 face obiectul dosarului, care îi evidențiază "realizările relevante, dar și limitele, elanurile înnoitoare și motivele scurtei lor respirații".

Rubrica Reflecții critice este asigurată de Angelo Mitchievici, semnatarul eseului Cinematograful românesc în maieu. Interviurile ediției au drept protagoniști pe regizoarea Ioana Uricaru și pe actorii deveniți regizori Emanuel Pârvu și Vlad Zamfirescu. Numărul include reportaje despre festivalurile internaționale de la Toronto, Locarno, Sarajevo, Motovun și celor de pe teritoriul românesc Anonimul și Timișoara Est European Film Festival. Nu lipsesc rubricile "Cronica filmului", "Cartea de cinema", "Redescoperiri". În acest număr semnează: Dana Duma, Marilena Ilieșiu, Laurențiu Damian, Mihai Fulger, Angelo Mitchievici, Titus Vîjeu, Tereza Barta, Ioan-Pavel Azap, Luminița Comșa, Dinu-Ioan Nicula, Marian țuțui,Irina Trocan, Andrea Chiper, Georgiana Mușat .

A apărut al doilea număr din 2018 al revistei trimestriale "Film". Ediția dedică o bună parte din spațiu regizoarelor noastre și problematicii feminine a producțiilor recente. Dosarul, "Cinema românesc la feminin" este inspirat de performanța recent a câștigării Premiului Ursul de Aur de Adina Pintilie, la Berlinală, cu Nu mă atinge-mă.

În editorialul revistei, Dana Duma explică opțiunea tematică:"Am considerat că succesul ei, echivalat cu un moment de turnură al Noului Cinema Românesc, este un prilej potrivit pentru a reevalua prezența femeilor-cineast în cinematograful nostru de ieri și de azi, precum și relevanța abordării temelor privind rolul femeii în societatea și scara valorilor din România".

Numărul 2/2018 al revistei cuprinde texte despre cinematograful românesc de dinainte de 1989 și "vârfurile" tratării problematicii feminine de ieri (Lucian Bratu, Malvina Urșianu, realizatoarele din domeniul filmului de animație) și de azi (Adina Pintilie, Anca Damian, Ruxandra Zenide, Iulia Rugină, Cristina Iacob, autoarele de pelicule de ficțiune și documentariste din România și din diaspora etc.) Articolele încearcă să identifice privirea feminină în filmele noastre precum și stereotipurile în reprezentarea femeilor și în așteptările privind potențialul cineastelor noastre.

Rubrica Prim-plan propune două interviuri foarte interesante cu actrița Dorotheea Petre și regizoarea Adina Pintilie, în evidentă legătură cu tema dosarului, "Cinema românesc la feminin". Prima dintre ele vorbește despre ce înseamnă "să ai actoria în sânge", iar câștigătoarea Ursului de aur crede că "suntem déjà beneficiarele unei shimbări progresiste de mentalitate."

Un număr important de pagini este dedicat galelor premiilor naționale anuale (UCIN, Gopo) și festivalurilor internaționale recente (TIFF, Bologna, Las Palmas, One World, BIEFF, Festival du film français, Cinepolitica. și, desigur, nu lipsesc rubricile Cronica filmului, Cartea de cinema, Sala de cinema.

În acest număr semnează: Dana Duma, Marilena Ilieșiu, Laurențiu Damian, Mihai Fulger, Angelo Mitchievici, Anca Ioniță, Ioan- Pavel Azap, Irina Budeanu, Luminița Comșa, Dinu-Ioan Nicula, Irina Trocan, Andreea Chiper, Georgiana Mușat, Andra Petrescu, Andreea Pătru, Călin Stănculescu, Bianca-Olivia Niță .

A apărut un nou număr al revistei "Close up", revista UNATC de studii de film și media, editată cu sprijinul Uniunii Cineaștior. Numărul1/2018 (vol 2) include eseuri și studii dedicate în primul rînd Noului cinema românesc, a cărui evoluție inspiră în continuare cercetătorii. Christina Stojanova (Universitatea Regina, Canada) investighează înclinația cineaștilor români de a descrie proliferarea răului în societatea post-comunistă, în termeni apropiați filmului de gen, ceea ce confirmă deplasarea de la realismul radical la forme narative mai familiare. Contribuția lui Andrei Gorzo oferă o privire critică asupra unor recente cărți, în limba engleză, despre Noul cinema românesc (semnate de Monica Filimon, László Strausz și Bogdan Popa). Câteva filme românești sunt analizate prin prisma respațializării ostalgiei (nostalgia după trecutul recent est-european) în textul lui Wang Yao (Universitatea din Beijing) despre cinematograful balcanic post-comunist și subtextele lui politice. Analiza comparativă a Ancăi Ioniță dintre tragedia greacă și scenariile lui Cristian Mungiu își propune să demonstreze că filme precum 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, După dealuri și Bacalaureat au intrigi bazate pe paradigmele alegerilor și deciziilor, așa cum sunt ele definite de Aristotel în Poetica sa.

Un episod al istoriei cinematografului românesc din diaspora, dispariția filmului Tararira turnat de Benjamin Fondane la Buenos Aires, este reinterpretat, în rama industriei cinematografice argentiniene și a contextului anului 1936, de Dana Duma.

Un studiu al miturilor, narațiunilor și eroului este abordat de articolul lui Radu Nicoară, în contextul unei largi perspective, care privește cultura umană ca pe un întreg și o leagă de teoria evoluționistă darwiniană.

Două alte articole ale noului număr de "Close up" sunt dedicate unor teme mai teoretice. Textul Irinei Trocan stabilește similitudini între filmul lui Antonioni Blow up și filme- eseu recente, încercând să definească specificul acestui gen, în timp ce Ana Agopian propune o analiză comparativă între romanele lui Alain Robbe-Grillet și scenariile lui, în încercarea de a formula o concluzie privind posibilitățile de a defini scenariul ca pe o formă literară. Rubrica de cronică de carte este dedicată unui nou volum concentrat asupra relației dintre feminism și cinema, "Feminist Film Theory and Pretty Woman" de Mari Ruti, recenzat de Iulia Voicu.

Numărul 1/2018 al revistei "Close up", apărută la editura UNATC Press, cu sprijinul UCIN, poate fi citit, în format PDF, pe site-urile www.ucin.ro și www.unatc.ro.