English

RADU GABREA

Personalitate marcantă a filmului românesc și european din ultima jumătate de secol, cineastul a avut curajul de a refuza societatea comunistă care i-a cenzurat filmul "Dincolo de nisipuri" , emigrând în Germania în 1974.
După 10 titluri de filme de scurtmetraj, documentare, seriale tv, ficțiune, realizate în România, RADU GABREA semnează 8 filme in Germania, majoritatea cu mare audiență și succes internațional ("Un bărbat ca Eva", "Secretul peștelui de gheață", "Rosenemil - o tragică iubire"). Revenit în țară, RADU GABREA contribuie decisiv la noua legislație privind cinematografia națională.
Președinte al ONC, producător de film RADU GABREA realizează numeroase documentare consacrate entității culturale evreiești și holocaustului din România.
Din 1996 a realizat peste 20 de filme premiate în țară și în străinătate. Cineastul, doctor în audiovizual cu teza "Werner Herzog și mistica renană" premiată de UCIN în 2004. A creat Festivalul Internațional de Film European de la Mediaș.
După 1998 a semnat ca regizor spectacole de teatru și operă. A primit numeroase premii pentru dezvoltarea cinematografiei românești și europene.
A fost distins de către Președintele Germaniei cu "Crucea Germană de Merit"
Cultura românească suferă o enormă pierdere prin plecarea lui RADU GABREA".

Trupul neinsufletit al regizorului Radu Gabrea va fi depus sâmbătă 11 februarie, între orele 11 - 16:30, la Teatrul Nottara pentru un ultim rămas bun.

Inmormântarea va avea loc duminică 12 februarie ,orele 14.00 la Cimitirul Bellu.

Sincere condoleanțe familiei indoliate.


Comunicat - Premiile UCIN pentru anul 2016

Uniunea Cineastilor va acorda premiile sale anuale la sfarșitul lunii aprilie a.c. pentru producțiile ce au avut premiera in cursul anului 2016.

Pentru jurizare se pot inscrie filme de lung metraj: ficțiune și documentar, scurt/mediu metraje ficțiune, scurt metraj documentar, filme de animație, inclusiv coproducții realizate cu fonduri majoritar romanești. Filmele trebuie să fi avut premiera in intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie 2016.

Menționăm că un autor poate fi inscris cu o singură producție.

Înscrierile se fac in perioada 9 - 27 februarie 2017. Atașat se află formularul de înscriere pe care vă rugăm să il completați și să îl depuneți, impreună cu copiile filmului la sediul UCIN ( 5 DVD-uri). De asemenea, vă rugăm să depuneți la sediul UCIN și câte un demo al filmului sau un set de imagini reprezentative

La ediția din acest an vor fi două jurii: unul de nominalizări compus din critici și istorici de film, membri ai Uniunii Cineaștilor și juriul ediției actuale format din personalități ale lumii culturale românești.